Band:
Alex Lifeson — Guitars, backing vocals
Geddy Lee — bass, lead vocals, keyboards
Neil Peart — drums, percussion
Discography:
Rush (1974)
Fly by Night (1975)
Caress of Steel (1975)
2112 (1976)
A Farewell to Kings (1977)
Hemispheres (1978)
Permanent Waves (1980)
Moving Pictures (1981)
Signals (1982)
Grace Under Pressure (1984)
Power Windows (1985)
Hold Your Fire (1987)
Presto (1989)
Roll the Bones (1991)
Counterparts (1993)
Test for Echo (1996)
Vapor Trails (2002)
Feedback (EP) (2004)
Snakes & Arrows (2007)
Time Machine 2011 - Live in Cleveland (2011)
Guests:
Info:
Produced by Rush and Nick Raskulinecz
Artwork by Hugh Syme
Released 2012-06-12
Reviewed 2012-06-30
Links:
rush.com
myspace
youtube
roadrunner
Det börjar i Rushig still med ett distinkt riff som sätter sig snabbt hos lyssnaren och sedan kommer vi in i låten Caravan som är en ganska komplex och varierad låt för att vara en inledande sådan, vi hörde den redan på Time Machinealbumet så fanatiker av Rush kommer att känna igen detta spår som funnits tillgängligt ganska länge och det är kanske vettigt att börja med de två spåren som funnits länge för nästa spår är BU2B som släpptes samtidigt med Caravan och även det fanns på Time Machine. Det är ett varierat album som ändå går i ganska tydlig rush-stil med hårdrock som har progressiva undertoner med många atypiska inslag, trots detta är det medryckande låtar som känns lättillgängliga och det är kanske det vi kan säga om bandets stil, att de är komplicerade men det är ändå enkelt att ta till sig, de gör det komplicerade enkelt helt enkelt. Produktionen och ljudbilden är väldigt fin, precis som man kan förvänta sig av ett band som Rush, Geddy Lees högtonade sång är lite mer återhållen än den var förr i tiden men för er som känner bandet, tänk Vapor Trails eller Moving Pictures, någonstans i den stilen kan man väl säga att det är. Bandet känns igen samtidigt som det känns som att de gått vidare i sin utveckling och det går inte direkt att jämföra med något tidigare album även om det finns inslag som kan härledas till bandets förgångna känns det ändå som de arbetar framåt. Albumet är konceptuellt så låtarna hänger samman, även om jag inte tycker att det märks sådär jättemycket att det är ett konceptalbum. Det skulle vara på speltiden som är strax över timmen och innefattar tolv spår.
Inledande Caravan är ett fantastiskt spår och en inledning som fungerar otroligt bra, synd att följande BU2B är lite av ett sömnpiller för det sätter bandet tillbaka lite grann på ruta ett när titelspåret kommer igång men därifrån är det en riktigt spännande resa genom stämningar, musikaliska äventyr, och högkvalitativt musicerande. Ett imponerande album och ett av bandets bästa skulle jag vilja säga, i nivå med 2112, Moving Pictures och Signals när det gäller min uppskattning, dvs lätt topp fem av bandets alla album hittills. Jag övervägde också ett betyg om ett steg högre men konstaterade efter en stund att en timmes speltid med ett och annat sömnpiller tyvärr tog bort den poängen.
Jag skulle kunna spela ett spår som Caravan på upprepning en massa gånger i följd utan att tröttna på det och på något sätt blir jag lite besviken över att bandet inte har fler spår av den kvalitén men trots den lilla besvikelsen måste jag säga att Clockwork Angels är ett riktigt bra album som nog har en väldigt god chans att nå min topp tiolista när året ska summeras.
HHHHHHH