Band:
Julien Putigny - Guitars
Maxime Putigny - Bass
Laurent Falso - Drums
Discography:
Debut
Guests:
Andy Kuntz - vocals
David Steele - vocals
Edu Falaschi - vocals
Paul Shortino - vocals
Tara - vocals
Michelle - vocals
Info:
Produced, recorded and mixed by Julien Putigny at Orpheus
Drums recorded at Hacienda Studios, Tarere, France with Jordan Clermidi
Mastered by Andy VanDette at Masterdisk, New York, USA
Cover concept, logo and booklet design by Julien and Mixime Putigny
Cover photo by Arnaud Crepier
Released 2012-05-11
Reviewed 2012-05-29
Links:
atlantyca.eu
myspace
youtube
brennus music
Musiken kan beskrivas som ett äventyr, det är dynamiskt men samtidigt tillbakalutat episkt snarare än överdriver progressivt skruvat eller svulstigt och pompöst, jag kommer att tänka en del på Dream Theaters eller Vanden Plas alster när jag lyssnar på detta men Atlantyca har en lite mer melodiös framtoning än dessa band och många olika sångare gör att det skiljer sig en del. Någon svensk recensent önskade mer krångel i musiken och påstod att Vanden Plas ofta spelar så, vilket jag inte direkt förstår eftersom jag tycker att Vanden Plas precis som Dream Theater är ganska okomplicerade precis som Atlantyca är. Det är den saken som är bra med Atlantyca, deras musik berättar en historia och den rör sig i riktningar som är naturliga för musikens mål, det låter aldrig som de söker vara progressiva och kanske är de inte speciellt progressiva heller men det finns en del element som är vanligast förekommande bland band som kategoriseras så.
De varierar en väldigt stor musikalisk duk med en mycket liten sådan och målar ibland med mycket färg och ibland med lite färg, det är som jag nämnde en väldigt dynamisk ljudbild som målas upp genom de nio spåren. En annan lyckad sak för dessa franska bröder är att deras musik olikt sämre progressiv metall/rock aldrig stakar sig utan alltid behåller en ständig riktning och till det kan vi förstås addera en välputsad produktion som inte lämnar mycket att önska. Sedan när allt väl tar slut efter albumets längsta spår, det nio minuter långa eposet Underworlds, tycks det som att 47 minuter i vissa sammanhang kan passera väldigt snabbt. Sånginsatserna är rakt igenom mycket bra och Kuntz visar återigen att han är en grym sångare, David Steele som är ganska okänd och mest agerar sessionssångare åt diverse band är nog ändå den som imponerar mest sångmässigt på detta album, riktigt imponerande och det gäller även de kvinnliga sånginsatserna.
Atlantyca har låtit bli att titta på regelboken för progressiv metall och därför lyckats göra den så som den bör låta, med låtar som inte är en kvart långa, med melodi och dynamik, allra främst har de skapat musik som inte är progressiv för att bandet önskar låta progressivt utan för att den råkat bli det. Åtminstone är det så det låter och To Nowhere and Beyond är ett album att luta sig tillbaka till, sluta ögonen och sedan drömma sig bort till en plats bortom ingenstans. Vilka äventyr du kan förvänta dig där? det kan bara du svara på och för det behöver du en kopia av detta album.
HHHHHHH